HTML

tűzköves

Barbarikumi történetek

Friss topikok

Linkblog

Több, Mint Város

2011.11.26. 11:37 Tűzköves

Valamelyik bulgárföldi tízemeletes tetejéről készült a kép. 1979. Az a bizonyos elképesztő szám: 30 ezer néző. A nagy menetelés tanúi. Amikor 8 embert adott Diósgyőr az olimpiai válogatottnak. Amikor a magyar labdarúgás fellegvára és egyben reménysége voltunk. Az ember most is beleborzong, ha  felidézi Fekete Laci, Tatár Gyuri, Borostyán Misi címeres mezben lőtt góljait.

És milyen keserű kimondani, hogy az egykori góllövők közül ketten, tragikusan korán távoztak az  élők sorából.  A kép hátterének kéményei sem füstölnek többé.

De valami él! A remény, hogy a - harmincezer szemtanú lelkében élő -csoda megismétlődhet . Hogy az elmúlt évek minden keserűségéért némi kárpótlást kapunk! Hogy megéljük, amint beteljesülnek az alapító Vanger Vilmos szavai:  Hiszem, hogy győzni fogunk és egyszer mi leszünk a legnagyobbak!  

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tuzkoves.blog.hu/api/trackback/id/tr293412848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gemby 2011.11.28. 16:20:16

akkor egy-két pontosítás:

- sose voltunk harmincezren ebben a stadionban. fizikailag lehetetlen. egy kolléga bepöttyözött egy hetvenes évekbeli fotót, azon egy tömött bástyán 577 fő állt. a többi matek.

felül kéne emelkedni ezen a "hajdanán-komplexuson", mert egyrészt nem visz előre, másrészt ezeknek a sztoriknak/városi legendáknak a fele nettó humbug, amit az akkori helyi/országos sajtó táplált, és ma is megvannak a hagyományai (lásd: nemzeti sport aktuális nézőszámadatai).

- vanger vilmos sose mondta ki a fenti szavakat, a film dramatizálásakor születtek csupán. vanger egy elemi iskolai tanár volt, akit a vasgyári srácok felkértek, hogy vállalja fel a szervezését a leendő klubnak. nem valószínű, hogy voltak "nagy álmai", ahol "mi leszünk a legnagyobbak". viszont kivette a részét a klub alapításából, és ezért becsülendő a személye.

nem akartam minden lében kanál lenni, csak ezeket a dolgokat jó lenne a saját fejeinkben tisztázni.

Clark 2011.12.06. 10:06:59

Mit akarsz tisztázni? Azt, hogy a Kossuth téren tényleg voltunk-e kétmillióan? A hajdanán volt dolgokról meg annyit, hogy Mátyás nem is volt igazságos, Magyarország partjait meg különösen nem mosta három tenger, Petőfi mégis így írt róla a A házáról című versben, vagy Hun és Magóron túl látta még valaki a csodaszarvast?

Akkor az összes magyar fejben kell tisztázni ezeket a dolgokat.

gemby 2011.12.10. 15:11:28

@Clark: és most ezzel mit szerettél volna? én mondok kettőt, te mondasz ötöt. és?

de tényleg, higgyük csak el, hogy harmincezren jártunk meccsre, mert az ugyanaz, mint a csodaszarvas.

meg hagyjuk a faszba a történelmet is, inkább csak sztorizgassunk forrás nélkül, úgy az igazi. mint a címeradományozás kassának, meg miskolc város alapítása. tényleg, mi is történt 1210-ben? csak érdekel...
süti beállítások módosítása