HTML

tűzköves

Barbarikumi történetek

Friss topikok

Linkblog

Búcsú a mosolygós örökmozgótól

2013.03.07. 21:02 Tűzköves

olga_gyasz_1362684878.jpg

Ő volt a legjobb ember, akit valaha is ismertem.  Házasságunk 21 éve alatt a nehéz pillanatokban soha nem hiányzott az asszonyi biztatás, de a rivaldafényben is megőrizte szerénységét. A családi fészek igaz őrzője volt, a védett öböl, a biztonságos leszállóhely. Jót akaró, jót cselekvő, jóember. Aki egész életében, magát egy percre sem kímélve, másoknak akart jót.

Kicsi korától kezdve futva közlekedett. Gyors, „pörgő” volt munkájában, családjának gondozásában. Néhai apám mondta róla: - Perpetuum mobile!  Örökmozgó! Energiái végtelennek tűntek. Talán, mert celláit a szeretet töltötte fel újra és újra. Tiszta szívvel volt hívő ember, aki hitt a szeretet erejében. Soha nem azt kérdezte, mit kap cserébe, számára az volt a fontos, hogy  adhatott.

Az emberi problémák meghallgatásának istenadta tehetsége rejlett benne. Sokan ezért fordultak hozzá, állították meg a boltban, az utcán, mert tudták, hogy megértően hallgatja meg őket. Megszívlelendő tanácsai rövidek, hasznosak és célratörőek voltak. „Én megmaradtam falusi lánynak. Szeretem az embereket és a földet”- mondogatta baráti körben.  Valóban az emberi lelkek ápolása mellett, fáradthatalanul művelte szülei kertjét, miközben magával ragadóan mesélt arról a csodáról, hogy hogyan hordozza magában a vetőmag a termést.

Saját gyermekre vágyott. Sikertelen orvosi kezeléseket, a poklok poklát járta végig, mielőtt találkoztunk volna. A sors ajándékának tartotta, hogy  kamaszgyermekeim emberré válásában társam lehetett. Mit társam, a terhek nagy részét ő viselte törékeny vállain. Tudta, hogy az édesanyát nem pótolhatja, de mindent megtett azért, hogy nevelt gyermekei a barátot lássák „Olgi néniben”, aki csak értük él. Éjt nappallá téve dolgozott, hogy új családjának mindennapjai gond nélkül teljenek. Csodálatos nyarakon a vadvizek, a Tisza  szerelmesévé tett minket.  A sors méltatlan igazságtalansága, hogy  nem érhette meg az annyira várt kisunoka megszületését.

Egy hete sincs, hogy a mosolygós örökmozgó úgy vágtázott ki mindennapjainkból, ahogyan élt. A sors még azt sem adta meg neki, hogy szeretteitől elbúcsúzhasson. Akik azóta is reménytelenül lesik, hogy nyíljon az ajtó. Nem hiszik el, hogy nem jön vissza többé.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tuzkoves.blog.hu/api/trackback/id/tr365122054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2015.02.14. 07:03:31

HÜLYESÉGETEK csak megosztani lehet? MSZMP sek?

„Aki el akarja nyomni a kritikát: annak vagy becstelen szándékai vannak, vagy érzi a maga szellemi silányságát.” Szabó Dezső:

Őszinte vers

Barátom: jobb, ha nyugton maradsz!
Paraszt hatalomnak, kedvence a paraszt!
Néked itt nem terem babér!
Koszorút kapnak szarért!
Ha az megfelelően pártos!
Kötelező hűség a párthoz!
Minőség? Istenem ennyi telik!
Ha új eszmét, mind istenít!
Az kell, mindenképp, nekünk
Legyen, haladjon mivelünk!
Ajkáról zengjen a nóta!
Mi gondoskodunk róla!
Fényesedjen a mi eszménk!
(Úristen, mi jöhet még!)
Elöntött mindent a selejt!
Mit a mi eszménk termelt!!
Nem baj, hangos a só!
Az elbutított olvasó!
Mind elhiszi! Ez a jó!
(ősük az ÁVÓ!)
Ez kell, ezt reklámozzák, neki!
Bunkóságában megerősíti!
2014. 08. 23.
süti beállítások módosítása