HTML

tűzköves

Barbarikumi történetek

Friss topikok

Linkblog

Kama, avagy az Amerikai Foci Vasgyári Hagyományai

2011.02.03. 20:41 Tűzköves


Abban a hitben nőttem fel, hogy a kamát mindenki ismeri. Csak középiskolában kezdtem csodálkozni, hogy osztálytársaim hírét sem hallották. Pedig csaknem kivétel nélkül Miskolcon gyerekeskedtünk. Később egyre büszkébb lettem. Bárhol fordultam meg az országban, senkit sem találtam, akinek akár halvány fogalma lett volna a kama mibenlétéről.


Ma már tudom, a megfejtést csak azok ismerik, akik a vasgyári fiúiskolába jártak. És reggelenként kamázással kezdték a napot. Mert ha esett, ha fújt, nekünk így kezdődött az iskola. A csokigyártól rohantunk végig a Kisközön, hogy idejében odaérjünk. És még beférjünk a csapatba. Legtöbbször így is lemaradtunk, vagy nem válogattak be minket. Ilyenkor besoroltunk a szurkolók közé, akiknek egy fontos csatakiáltása a játék részét képezte.


A kamát, ezt a különleges játékot a kézilabdapályán űztük, az iskola kórház felőli oldalán. A kamához szükségeltetett még egy kisméretű labda, amit legtöbbször egy elnyűtt, szőrét erősen vedlő teniszlabda testesített meg. Ezt akkoriban a Szanetli (később Árnyaskert kisvendéglő) melletti teniszpályák környékén lehetett beszerezni. Igaz nagy türelem és némi üldöztetés árán.


A játék maga úgy kezdődött, hogy a kapuvonalon a felállt két csapat. A tényekhez tartozik, hogy a helyhiány miatt a szurkolókkal kissé vegyülve, mely állapot természetesen mindenkor hordozott némi feszültséget magában. A dobó játékos kezdésként tiszta erőből az ellenfél kapuja felé vágta  a labdát. Ha a dobás pattogósra sikeredett, az ellenfél hárította és visszadobta. Ám az igazi dobás élményszámba ment. Magasról lecsapódva, szinte védhetetlenül érkezett. Ha ezt mégis sikerült egy védőnek elkapnia, akkor a nézők: kama, kama! üvöltésétől kisérve elindulhatott futva az ellenfél kapuja felé. Most már az ellenfél védői támadták. Rohantak felé, hogy megfogják. Ha sikerült nekik, akkor az "elfogatás" színhelyéről dobhatott kapura. Ám a dörzsölt rókák az ellenfél közeledtére passzoltak. A kapu elé befutó társhoz. Aki már könnyedén szerzett gólt. Mert a kamát is gólra játsszák.


Talán mondanom sem kell, hogy bíró nélkül zajlottak a mérkőzések. A szabálytalanságok eltérő megítélése emiatt általában tömegverekedésbe torkollott. (Ahol a nézők ismét szerephez juthattak.) Ezeknek  legtöbbször áldott emlékű tornatanárunk, Fekete Dezső bácsi vetett véget, ami egyben a találkozó végét is jelentette. Minden értelemben.


Ha nincs a kábeltévé a kama rejtélyét ma is őrizném magamban. Ám a számat is eltátottam a döbbenettől, amikor először láttam amerikai focimeccset. A csíkozott pálya, a kipárnázott ruhák, rácsos fejvédők, az egymásnak rontó hústornyok látványa nem tévesztett meg. Percek alatt átláttam a játék lényegét: a fickók, bár kicsit puccosabban öltözve, mint egykor mi, de kamáztak. Újra visszaigazolódott a tétel: nem mindegy milyen iskolát járt ki az ember. Csak a bírókat sajnáltam, hogy egy-egy szabálytalanság után milyen nehezen tudták szétválasztani a küzdő feleket. Dezső bácsinál könnyebben ment.
 
Az amerikai foci döntője, a Super Bowl előtt üzenem a Miskolc Steelersnek: Hajrá fiúk! Megvannak a miskolci hagyományok! És egyszer mi leszünk a bajnokok!

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tuzkoves.blog.hu/api/trackback/id/tr772636768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.12.29. 05:56:49

Volt iskolánk új neve: Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola www.facebook.com/vasgyar

Sancho Panda 2012.02.25. 13:49:43

El kell, hogy szomorítsalak, de Miskolcon más iskolákban is játszották ezt a játékot. :)
Én a Soltész Nagy Kálmán (régi nevén 12-es iskola, vagy Kun Béla) általános iskolába jártam, és ott sokszor kamáztunk, de kicsit mások voltak a szabályok. A két csapat itt is egymással áll szemben, de a védő és támadó szerepek sikertelen pontszerzés után cserélődnek.
A támadó csapat célja hogy egyből a kapuba dobja a labdát lehetőleg úgy, hogy az a földön pattanjon mielőtt a védő elkapja. Mert ha a védő csapat elkapja, akkor az meghatározott távolságról ez eddigi támadó csapat kapujára dobhat. Ez a távolság attól függött, hogy egy kézzel, vagy két kézzel kapták-e el a labdát. A kaput ilyenkor egy kapus védte, akinek a "védőfelszerelés" egy fordítva felvett dzseki volt, mármint a kabát háta volt a mellén. (Remélem érthetően fogalmaztam.) Sikertelen pontszerzés esetén a másik csapat lett a támadó.

Sancho Panda 2012.02.25. 13:55:42

Kimaradt: ha a dobás pattogósra sikeredett, akkor az sikertelen pontszerzés volt, így ezután az eddigi védő csapat próbálkozhatott a gólszerzéssel.

Mmok 2012.04.25. 12:17:59

Miskolc, Fazekas utcai alt. isk. detto :)

Gabeszka1 2012.05.09. 12:48:40

De jó ilyenekről olvasni! Előjönnek a régi emlékek.
Mi is játszottuk Berekalján a Móra Ferenc Általános Iskolában, de az Avason is ismert sport volt a kama.
Úgy is hívtuk a teniszlabdát: "kamalabda". :)))

freekz 2012.05.12. 01:25:52

42. sz. Herman Ottó ált. iskola, nagyszünetek állandó programja volt!!!! jajhistenem mennyit nyomtuk... nagymenő volt aki simán kivágta a dobást a pályáról, volt hogy 3-4 "védő" a kerítésen kívülre ment, mert tudták, hogy oda megy...:D

Nálunk így nézett ki a játék: az egyik csapatból valaki dobott, és ha a másik csapat elkapta!!! akkor összegyültek, és egyvalaki el"dug"ta a kamát, a többiek hasonlóképpen a pólójuk alá dugták a kezüket és így futottak, ez elég nehéz volt.... Jelre elindultak a másik kapu felé, azzal a céllal hogy bedobják! A védők pedig szaladtak, hogy "leérinték" őket. Akit leérintettek, annak meg kellett állnia. Amíg nem derült ki, hogy kinél a labda, addig ment a támadás. Ha esetleg mindenkit leérintettek, akkor akinél a labda volt, kapura kellett dobnia, onnan ahol állt! Ha gól lett akkor rohanni kellett vissza újra elkapni, mert ha lepattant, akkor nem lehetett "dugni", el kellett dobni! Csuda egy játék volt.... Volt olyan szabály is, hogy rossz dobás esetén újat lehetett kérni, kiválasztva azt, hogy ki dobjon. 15 perc alatt 3-3 - 4-4 gólok is eshettek, jelzőkor döntő gólig... egy rosszul megválasztott csapatot pedig nagyon el lehetett kenni... régi szép idők!!! :D de jó hogy megtaláltam ezt! :D

True86 2014.11.02. 10:12:49

Jelentekznék, hogy a szirmai általános iskola minden napjaiba is beletartozott ez a játékforma! Reggel suli előtt! :)
süti beállítások módosítása