HTML

tűzköves

Barbarikumi történetek

Friss topikok

Linkblog

Egyedül Marad Aki Előre Lép?

2012.02.16. 21:18 Tűzköves

A háború előtt lett lakatossegéd. Pesten kezdett el dolgozni. Hidakat építettek és újítottak. A hatalmas vasszerelvényeket vasszegecsekkel fogták össze. Ez abból állt, hogy az egyik ember a feltüzesített szegecset áttolta a méretes furaton, a másik meg a túlsó oldalról kézikalapáccsal addig verte kibukkanó részt, amíg szép félgömbformája nem lett. Volt amikor embermagasságban, volt amikor 20 méter magasan kalapáltak. Úgy járkáltak a szédítő magasságban, a Duna fölött, hogy beleborzongott, aki a partról látta őket.

Történt egy novemberi nap, hogy ónos eső esett. A lábak csúszkáltak, a kezek odafagytak a vashoz. De dolgozni kellett. Dél körül lehetett, amikor a magasban dolgozók összebeszéltek. - Elég! Ez életveszélyes! Abba kell hagyni! Meg kell várni a jobb időt! - és lekászálódtak az újpesti hídról.

A bódéhoz mentek, a munkavezetőhöz.

- Nocsak! - nézett kérdőn rájuk a főnök. - Véget ért volna a műszak?

- Nem! - mondta az egyik munkás. - De ilyen körülmények között képtelenség dolgozni!

- Képtelenség? - kérdezte a főnök. - No, akkor sorakozzanak fel ide elém! Lépjen előre egy lépést, aki úgy gondolja, hogy ma nem lehet dolgozni!

Nagyon nagy csend lett. Végül egy ember, a húszéves lakatossegéd elszánta magát és előrelépett. Szeme sarkából látta, hogy csak ő tette meg ezt a döntő lépést.

- Csak maga? - fordult felé a munkavezető. - Tehát maga szerint ma nem lehet dolgozni! A többiek szerint meg lehet! Jó, akkor maga holnap reggelig elmehet! Maguk meg folytassák!  Menjenek vissza a hídra! - utasította a többi munkást.

Távozóban odaszólt apámnak, merthogy ő volt lakatossegéd: - Kálikám, maga meg legközelebb kétszer is gondolja meg, hogy kikkel szervezkedik!

 

Számtalan ember állít meg a város utcáin: - Csináljatok már végre valamit! Ilyenkor mindig eszembe jut apám története. Egyedül marad ma is, aki előre lép? 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tuzkoves.blog.hu/api/trackback/id/tr54120426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2012.02.29. 09:45:51

Lassan egyre több embernek nem lesz veszítenivalója.

Az elmúlt 21 évben semmittevőknek meg azt üzenem addig kellett volna csinálni valamit amíg pozícióban voltak. Most már nem hiszem el, hogy bármire is képesek.

De, hogy konkrét dolgokat is mondjak mit hiányolok:
- Egy normális, megfizethető adórendszer.
- Az adók beszedése mindenkitől, válogatás nélkül.
- Korrupció és a befizetett adónk megdézsmálásának felszámolása. Korrupt állami alkalmazottak (beleértve a "politikusokat" is) példás megbüntetése tettenérés esetén.
- Állami feladatok tisztázása.
- ...
- Pártok állami támogatásának minimálisra csökkentése
süti beállítások módosítása