HTML

tűzköves

Barbarikumi történetek

Friss topikok

Linkblog

Cseh Károly (1952-2013), a Kelet költője

2013.01.16. 06:33 Tűzköves

csehkaresz2_1358284648.jpg

Sokan megmosolyogták. – Költő… és legyintettek. Általában azok, akiknek csak az számít, ami gyorsan eladható. Ő ilyenkor visszahúzódott írásai közé, gyakran  porig alázva.

Ám élni, ilyenkor élt igazán. Krónikás lelke ott repdesett a szülőföld lankái fölött, hogy átröppenjen csuvas földre, vagy épp Litvániában bolyongjon. Írt és fordított. Fordított és írt. Új szavakat alkotott. 15 önálló kötetben, megszámlálhatatlan antológiában jelentek meg versei, műfordításai. 7 nyelvre fordították le rímeit. "Ha nem megy az írás, fordíts!” – mondogatta gyakran – de írj! Példát mutatott. Akkor is írni kell, ha nem olvassák, mert egyszer eljön az idő, amikor ebben az egyre sivatagosodó világban a sóvirágnak is örülnek majd a szépre vágyakozók.

Nem tudom, hány emberrel levelezett. Talán ezért is juttatta gyakran eszembe Kazinczy Ferencet, mert ő szintén vakon hitt abban, hogy az irodalmárnak egy-egy dicsérő szó, főleg jóbaráttól szárnyakat adhat. Nem az számít, hogy milyen kicsinyke szobában, mennyire öreg írógépen pötyögöd le a bátorító sorokat. De írd meg! Márpedig ő mindenki írását olvasta, megjegyzéseivel látta el és már címezte is különlegesen megírt borítékjait. Ezekről már a postás is tudhatta, hogy neki is igen nagy tisztesség, ha a címzettnek levelet kézbesíthet.

Ha már az említésre ugyan nem méltókról szóltam az írás elején, akkor azokról az ezrekről is meg kell emlékeznem, akik szerte e hazában barátként tisztelték és szerették. Gyermekek, akik rendhagyó irodalomórákon lelkesültek fel szavaitól. Felnőtt irodalombarátok, aki szavai tüzétől hitték el néhány órára, hogy „él még, kell még a szép magyar szó, a magyar vers”. Akik hallották tüzesen beszélni tudják, hogy az emberben felforrósodott a tudat: de jó, hogy magyar, a mi édes anyanyelvünk!  

Nehéz felfogni, hogy az örökkön vonathoz, buszhoz rohanó, törékeny ember nincs többé. Kevesebb lett  vele a harcosok száma, akik a virtuális valóság helyett valami másban hittek. De ezt végszóként hagy mondja ő: „Soha nem volt talán még ennyire szükség az egymásba kapaszkodásra (de nem hajba kapásra!), mert oly időket élünk, mikor egy-egy alkotó, akár cellájában, mécsese fényénél a szerzetes, oly magányosan virraszt papírja fölött. Mintha a közösség hiányát sok-sok kis cella rendeltetne pótolni.”*

Elment a mécsvilág fényénél virrasztó! Nyugodjon  békében!

*Elhangzott az Írószövetség Észak-Magyarországi Csoportjának 2011. november 21-i közgyűlésén.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tuzkoves.blog.hu/api/trackback/id/tr255020671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2013.11.25. 15:39:41

Nem érdemlünk

Nem érdemlünk, hat almát!
Eltűrtük, a hülyék hatalmát!
Nem jutottunk, ötről hatra,
Nem gondoltunk, ötven hatra!
Örültünk, hogy megúsztuk!
Felejtendő, lett a múltunk!
Mikor akartunk, ember lenni!
Tovább uralkodott, a senki!
Mások aljas, szolgálója
Szép jövőről, szólt a nóta!
Megtölthettük, a bendőt
Feléltük a „múltat, jövendőt!”
Nem kellett más, csak a jólét!
Mindenkinek, kölcsön lóvét,
Zsebébe csurgattak!
Gyerek ellen, volt az attak!
Vót telked, papír autód!
Csak önérzeted, nem vót.
Elűztek faludból,
Otthonos világodból.
Új hited hazudva neked!
Vak lóként, gödörbe vezessenek!
Csipásan bámulod,
Mi lett mára a sorsod!

2013-11-25
süti beállítások módosítása