HTML

tűzköves

Barbarikumi történetek

Friss topikok

Linkblog

Ámor, avagy Mi Mindenre Volt Jó az Egykori Jogsi!

2011.08.11. 15:23 Tűzköves

Ágota nem volt nyelvzseni. Három évig dolgozott velünk Karl-Marx-Stadtban, s ezalatt annyit tanult meg, hogy poharát - a németek általános derültségére  - mindig e szavakkal emelte meg: Zum Beispiel! (Például!) De, ahogyan ez a nagy nyelvújítóknál lenni szokott, az idő őt igazolta. Végleges hazatérte után a német brigád - emlékét őrizve - továbbra is Zum Beispiel-lel koccintott, az amúgy szokásos Zum Wohl! (Egészségedre!) helyett. Ágota esetében Ámor megjelenése rontotta le véglegesen a német nyelv elsajátításának esélyeit. Ámor nemcsak jelképesen jelentette a szerelmet, hanem hús-vér valójában is. Ágotánál talán 5-6 évvel fiatalabb,  jókötésű magyar srác volt, akire szerelmes párja ragasztotta rá e kissé túlzó, de találó nevet. A szerelem fellángolásának pillanatától kezdve drága barátnőnk immár kizárólag kedvesével turbékolt, értelemszerűen: magyarul. Ám örömünkre a vonzalom kölcsönös volt.

Az esküvő sem váratott sokáig magára. Néhány apró bonyodalom azért támadt. Az egyik probléma a német vállalat elvakultságából adódott. Ámort ugyanis egy csekélység miatt véglegesen haza akarták küldeni Magyarországra. Ez volt akkortájt a legsúlyosabb fegyelmi büntetés. Arra  hivatkoztak, hogy munkaidő alatt rendszeresen egy villamos elosztószekrényben alszik. Nem fogadták el magyarázatként, hogy aki, a karl-marx-stadt-i színház fővilágosítójaként (egymás közt legyen szólva: svarcban) hajnalig próbált, az másnap  álmos. A szerelmesek számára ez a döntés katasztrofális következményekkel járt volna, mivel házasságkötés Magyarországon szóba sem jöhetett. Ámor szülei ugyanis azt követően, hogy meglátták Ágotát, hallani sem akartak a házasságról. Az igazsághoz tartozik, hogy volt valós magja a szülők tartózkodásának. Én ugyan nem szívesen mondok rosszat a nők külcsínéről,  mert a Kisherceggel együtt vallom, hogy a lényeg, az igazi szépség az sohasem látható, de szeretetre méltó hősnőnk külső megjelenése  valóban nem volt túlzottan előnyös. A finoman fogalmazók szerint az energiatermelés céljából kialakított mesterséges földalatti járatok ijesztő, természetfeletti lényei között sem kellett volna szégyenkeznie.


De hát a szerelem vak. Miután mi, németül tudó barátok, valahogy megvédtük Ámor munkavállalói engedélyét, elkezdtük szervezni az esküvőt. Hivatalosan lefordíttattuk a szülési anyakönyvi kivonatokat, elvittük őket orvosi tanácsadásra, lefoglaltuk a Ratskellert, elmentünk mennyasszonyi ruhát bérelni, gondosan ügyelve arra, hogy a nagykarimájú kalap lehetőleg minél többet takarjon majd a menyasszony arcából.


Úgy tűnt, hogy minden akadály elhárult a szerelmesek útjából. Az esküvő napján a barátok szépen felsorakoztak a házasságkötő előtt és  a nászinduló taktusaira az ifjú párral együtt szépen bevonultak a terembe. Ám ekkor lesújtott a villám. Az anyakönyvvezetőnő, miután néhány szavas útmutatóját a menyasszony és vőlegény értetlenül figyelte, rájött, hogy baj van. Ezek egy szót sem értenek! Ide tolmács kell! Én kissé oldalt állva, láttam az ifjak tekintetében: - Itt a vég! Hirtelen előre léptem: - Én vagyok a tolmács. Az anyakönyvvezető rám nézett: - Van erről hivatalos papírja? - Természetesen - mondtam és tárcámból rövid keresgélés után átadtam magyar gépjárművezetői engedélyemet. A hölgy megkönnyebbülten forgatta a jogsit, melyet a magyar hatóságok bölcs előrelátással csak magyar és francia nyelvű felirattal láttak el, majd felírta számát.


Innen ment minden mint a karikacsapás. Az anyakönyvezető mondta, én fordítottam. Boldogitó igenek, koccintás, könnyek, csókok, hátbaveregetések, másnap estig tartó haddelhadd. És, ahogyan befejezni szokás: azóta is élnek, ha meg nem haltak. Aki nem hiszi, járjon utána. Konkrétabban keresse meg a karl-marx-stadt-i (ma: Chemnitz) városháza 1980. évi anyakönyvében a magyar házaspár neve mellett következő számot: C 060236!

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tuzkoves.blog.hu/api/trackback/id/tr533146196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BakoSanyi 2012.02.12. 02:13:04

MEGLEPŐ, DE EZ A SZTORI AKÁR EGY OLYAN EMBERNEK IS ÉRDEKES LEHET, AKI ALAPESETBEN NEM KOMMUNISTA.

Clark 2012.02.14. 12:42:16

De mindenképpen csak olyannak, aki alapesetben nem ekkora barom.

BakoSanyi 2012.02.15. 08:39:54

@Clark: CSAK SAJNÁLNI TUDOM, HA VALAKI ILYEN BORÚSAN ÍTÉL MEG MÁSOKAT. EZ A TULAJDONSÁG NEM JELLEMZŐ MIRÁNK, KOMMUNISTÁKRA!!!

Marciano 2012.02.16. 09:44:06

@BakoSanyi: Szerintem is inkább tuskókra jellemző
süti beállítások módosítása