HTML

tűzköves

Barbarikumi történetek

Friss topikok

Linkblog

A Három Boríték

2010.12.27. 15:36 Tűzköves

 


 
Ilyenkor ünnepek között, a pillanatnyi csendben az ember eltűnődve a világ folyásán könnyen arra a banális következtetésre jut, hogy nincs új a nap alatt. Már a rómaiak is tudták és kicsit bővebben a Biblia (Préd 1,9) is megfogalmazta, hogy a történelem nem veled kezdődik és végződik.
 
A mai korban közszájon forgó  háromborítékos alapvicc is precízen fogalmaz: a vezetésváltáskor sincs új ...  Azon keveseknek, akik nem ismernék, hogy miről is szól ez az inkább példabeszéd, mint vicc, azért merészelem elmondani, mert az egykorvolt élclap, a Ludas Matyi mottóként hirdette: „Nincsenek régi viccek, csak öreg emberek vannak. Egy újszülöttnek minden vicc új.”
 
A kinevezett új főnöknek elődje három beborítékolt levelet ad át e szavak kíséretében: ha nagyon megszorulnál, bonts ki ezeket. Nos, a cég a váltás után sem megy jobban, így a tanácstalan új vezető kinyitja az első borítékot. Benne ez áll: - Kenj mindent az elődödre! Az új ember így is cselekszik, mindenhol elmondja, hogy elődje tolvaj volt, akinek igazából börtönben lenne a helye. Számolatlanul szórta a pénzt , ezért neki most el kell zárni a csapokat stb. És ő persze mindent kivizsgáltat és elszámoltat. Telik múlik az idő, már az egérlyukakat is átvizsgálták, ám az eredmények csak nem jönnek. Egy újabb kétségbeesett pillanatban a cégvezető felnyitja a a következő borítékot: - Szervezd át céget! No persze lett is nagy haddelhadd. Aki kisfőnök volt, portási ajánlást kapott, a korábbi vezető által fel nem ismert, vagy félreállított zsenik pedig kisfőnökök. Ja és persze behozta a saját haverjait is. Ám a munka csak nem ment jobban. És ekkor kinyitotta az utolsó borítékot, amiben mondanom sem kell mi állt: - Írj három levelet az utódodnak!
 
Ám, hogy a fenti vicc nem vicc a helyi mindennapok igazolják. Az „átszervezett” és utcára tett mintegy ezer közmunkás, a világéletében a városházát és a városi cégeket erősítő, porig alázott és kirúgott több tucatnyi szakember saját tragédiája nyomán tapasztalta meg, hogy Miskolcon hamar kinyitották a második borítékot is. Csak hab a tortán, hogy mindezt karácsony előttre időzítve, feltehetően a keresztényi könyörületesség  jegyében tették.   A hatalom gyakorlói, gondolom egyelőre elhessegetik a gondolatot, hogy egyszer majd nekik is ki kell bontani a harmadik borítékot. Pedig tudniuk kellene: nincs új a nap alatt!
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tuzkoves.blog.hu/api/trackback/id/tr992542118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása